naktuinbouw
Tips e-CertNL
 
Naktuinbouw is de helpdesk voor de applicaties ‘bomen/jonge planten’ en ‘zaaizaden’. In deze nieuwsbrief acht tips.

1. Fout in vulling 

Soms komt het voor dat er een foutmelding komt: 'fout in vulling. De oplossing is dan: 
  • kopieer de orderegel, verwijder de oude/bestaande regel en vraag opnieuw een inspectie aan
  • of kopieer de aanvraag. 
Bij de eerste optie kan het probleem in dezelfde aanvraag worden opgelost en is het invullen van bijvoorbeeld alle eigen zekerheden niet nodig. 

2. Exportdatum niet meer 14 dagen vooruit zetten 

Enige tijd terug hebben we aangegeven dat het zinvol is de exportdatum veertien dagen vooruit te zetten. Dit om problemen door de steeds wisselende eisen en dekkingen te voorkomen. Deze problemen zijn opgelost en hier is een structurele oplossing voor gemaakt. De exportdatum kan dus weer gewoon ingevuld worden als de dag dat het product geëxporteerd wordt. (De verschepingsdatum is de datum van waarmerken op het certificaat)  

3. Teeltgebied vermelden in e-CertNL

In de landeneis en op de handwijzer staat soms dat u de naam van het teeltgebied moet vermelden op het fytosanitair certificaat. Dit kunt u invullen op het tabblad ‘Orderregel’ bij de certificaatkenmerken in het veld ‘Naam kweker’. De naam van het teeltgebied komt dan bij het product op het certificaat te staan. Het is niet mogelijk het in een bijschrijving op te nemen.

4. Machtigen e-CertNL

Om u goed te kunnen helpen bij vragen en problemen is het handig om met u mee te kunnen kijken in uw aanvragen. Hoe u ons kunt machtigen staat op onze e-CertNL pagina bij vraag 5 stapsgewijs uitgelegd.

5. Exporteiskenmerken altijd invullen!

Exporteiskenmerken zijn keuzes die u moet maken om de juiste eisen en dekkingen te activeren. Welke exporteiskenmerken naar voren komen, is afhankelijk van gewas en bestemming. Een overzicht van de exporteiskenmerken is te vinden op onze e-CertNL-pagina.

Op het tabblad ’Orderregel’ ziet u onderaan de exporteiskenmerken staan. Vul deze meteen in anders kan het certificaat niet geactiveerd worden. Het systeem wijst pas op niet ingevulde exporteiskenmerken bij het activeren van het certificaat. Als ze ontbreken moet u dit eerst aanpassen op diverse plaatsen.


6. Beheer eigen zekerheden

Als de knop ‘Beheer eigen zekerheden’ oplicht op het tabblad ‘Zekerheden’, dan moet u hier nog keuzes maken. De keuzes zijn belangrijk om de juiste verklaringsteksten (bijschrijvingen) te activeren.

In geval van een pre-exportcertificaat of een certificaat uit een ander land moet de keuze wel overeenkomen met wat er op deze documenten staat. Als dit niet is ingevuld, kan de keurmeester het certificaat niet waarmerken.



Het wordt mogelijk om bij ‘Beheer eigen zekerheden’ in het tabblad ‘Zekerheden’ te kunnen sorteren op de orderregels.

7. Feedback geven e-CertNL

De NVWA nodigt u, als gebruiker van e-CertNL, uit om in de applicatie uw ervaring per pagina met ons te delen. Sinds kort vindt u hiervoor op bijna elke pagina aan de rechterkant een feedback-knop. Door op deze knop te klikken, kunt u hen snel laten weten hoe tevreden u bent over de pagina van waaruit u de feedback-knop aanklikt.

Vervolgens krijgt u een pop-up-scherm te zien waarbij de onderstaande smileys u helpen om uw tevredenheid aan hen kenbaar te maken. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, kunt u eventuele aanvullingen en/of tips aan hen doorgeven. Zo krijgen we beter inzicht in wat binnen de applicatie goed gaat en wat niet.

 
De door u ingestuurde feedback wordt vervolgens per pagina verzameld en geanalyseerd voor verbeterdoeleinden. Met de Change Advisory Boards (CAB) worden verbeteringen uitgewerkt (zie de verbeteringscyclus van e-CertNL voor meer informatie). Op basis van uw inbreng kan beter gestuurd worden op prioriteit en behoefte. Zij zien uw ervaringen graag tegemoet. Bij voorbaat dank voor uw feedback.

Ook is een filmpje gemaakt over hoe er met veranderingen wordt omgegaan. 

8. Nieuw (certificaat)kenmerk CBN/CKB

Er worden een paar wijzigingen doorgevoerd voor het invullen van een e-CertNL-aanvraag voor de sector Bomen en jonge planten.

Als een product inspectieplichtig is, moet bij het maken van een aanvraag in e-CertNL een inspectie worden aangevraagd en goedgekeurd. Deze inspectie is een beperkte periode geldig. Deze geldigheidsduur bepaalt e-CertNL. Met name bij het gebruik van het voorraadregister is deze geldigheidsduur belangrijk. Is de geldigheidstermijn verlopen? Dan vallen de eisen voor een inspectie op oranje en moet er weer een inspectie worden aangevraagd. Het gebruik van het voorraadregister is alleen in bepaalde situaties mogelijk. Voor meer informatie over de erkenningsregeling voorraadkeuringen (en het daarbij behorende voorraadregister) zie onze website.

Om de geldigheidstermijn te kunnen bepalen, is het certificaatkenmerk ‘Bewaarwijze’ nodig. De mogelijke waarden bij dit kenmerk zijn:
  • NIET_BEVROREN: Bevroren is een product bij een temperatuur lager dan -1 graad Celcius.
  • BEVROREN: Niet bevroren is een product bij een temperatuur hoger of gelijk aan -1 graad Celcius.
In de aanvraagschermen van e-CertNL is dit kenmerk terug te vinden op het tabblad ‘Orderregel’ onder de kop ‘Certificaatkenmerken’. De standaardwaarde (= default) is ‘NIET_BEVROREN’.

Het certificaatkenmerk ‘Bewaarwijze’ wordt vanaf 1 april 2021 in e-CertNL in gebruik genomen. 
 
 
naktuinbouw
Website
Contact
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram